بزرگترین اقتصادهای جهان را بشناسید

بزرگترین اقتصادهای جهان کشورهایی هستند که دنیای اقتصادی را به دست گرفته و سرمایه بیشتری در گردش دارند. آن‌ها بازوها و شریان اصلی اقتصاد دنیا محسوب می‌شوند.

کشورهای در حال پیشرفت و تازه توسعه یافته، از نظر قدرت اقتصادی گوی سبقت را از یکدیگر ربوده و با سرعتی بالا پیشرفت می‌کنند. با این حال در بالای لیست بزرگترین اقتصادهای جهان، هر کشور به راحتی از جای خود تکان نخورده و به راحتی قابل دستیابی نیست. جالب است بدانید به وسیله مقایسه ۲۰ مورد از بزرگترین اقتصادهای جهان در حدود ۴۰ سال پیش با فهرست کنونی، نام ۱۷ کشور همچنان دیده شده و فقط ۳ اقتصاد بزرگ دنیا از انتهای لیست جای خود را به ۳ کشور دیگر داده‌اند.

از طرفی قدرت‌های برتر سر جای خود ایستاده و تغییر نداشته‌اند. به عبارتی با وجود قرارگیری ۱۷ کشور در زمره بزرگترین اقتصادهای جهان از حدود ۴۰ سال پیش، رتبه بیشتر آن‌ها تغییر نداشته و ثابت مانده‌اند. همه با هم در حال پیشرفت هستند، به همین دلیل سبقت گرفتن از کشور بالا دستی بسیار دشوار است. کشورهایی که در این مطلب به آن‌ها اشاره خواهیم کرد موتور رشد دنیا تلقی شده و فرماندهی اکثریت ثروت جهانی را در اختیار دارند.

۱۰ کشور ابتدایی فهرست ۶۶ درصد اقتصاد را در اختیار دارند. با در نظر گرفتن ۲۰ کشور اول این میزان به ۷۹ درصد افزایش پیدا می‌کند. ۱۷۳ کشور باقی مانده روی هم رفته کمتر از یک چهارم اقتصاد را در اختیار دارند. معیار انتخاب برترین اقتصادهای دنیا، تولید ناخالص ملی است.

تولید ناخالص داخلی از جمله مهمترین فاکتورها به منظور ارزیابی قدرت اقتصادی است. GDP یا همان تولید ناخالص ملی متشکل از مجموع ارزش کالاها و خدمات نهایی تولید شده در یک کشور طی یک دوره معین است. این دوره معمولا یک ساله در نظر گرفته می‌شود. در نظر داشته باشید کالاها و خدمات نهایی مواردی هستند که در انتهای زنجیر تولید قرار گرفته و خود به منظور تولید یا سرویس‌های دیگری خریداری نمی‌شوند.

بزرگترین اقتصادهای جهان

بزرگترین اقتصادهای جهان در این مطلب، بر اساس آخرین گزارش صندوق بین المللی پول (International Monetary Fund) مشخص شده‌اند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به وب سایت اختصاصی آن به نشانی imf.org مراجعه کنید. تصویر پایین خلاصه‌ای از سهم کشورهای برتر در اقتصاد دنیا را نشان می‌دهد.

بزرگترین اقتصادهای جهان

۱- آمریکا

از سال ۱۸۷۱ میلادی تا امروز، ایالات متحده آمریکا همچنان به عنوان بزرگترین اقتصاد دنیا شناخته می‌شود. در سال ۲۰۱۸، اندازه اقتصاد این کشور برابر ۲۰٫۵۸۹ تریلیون دلار بود. انتظار می‌رود تا انتهای سال ۲۰۲۰ این میزان به ۲۲٫۳۲ تریلیون دلار برسد. آمریکا را به عنوان ابرقدرت اقتصاد دنیا می‌شناسند، به طوری که با سایر بزرگترین اقتصادهای جهان دنیا حتی چین، که در رتبه دوم قرار می‌گیرد، فاصله زیادی دارد.

حدود ۲۰۰ کشور در دنیا وجود دارد. آمریکا به تنهایی حدود یک چهارم اقتصاد جهان را در دست گرفته است! در تصویر بالا این موضوع به خوبی مشخص است. دلایل دیگر ابرقدرت خطاب کردن ایالات متحده آمریکا داشتن زیرساخت بسیار پیشرفته، بهره بردن از تکنولوژی روز دنیا و از طرفی در اختیار داشتن منابع طبیعی بی‌شمار است. به عنوان نمونه باید گفت کشوری مثل ژاپن، به عنوان سومین اقتصاد بزرگ دنیا، منابع طبیعی در اختیار ندارد. چین با آمریکا و ژاپن با چین فاصله زیادی دارد، به همین دلیل انتظار نداریم تا چند دهه آتی در رتبه‌های بالایی بزرگترین اقتصادهای جهان جابه‌جایی صورت بگیرد.

البته همانطور که گفتیم، بر اساس معیارهای مورد توجه برای رتبه‌بندی، وضعیت متفاوت می‌شود. وقتی بزرگترین اقتصادهای جهان را بر اساس برابری قدرت خرید تعیین می‌کنیم، آمریکا پشت سر چین در رده دوم قرار می‌گیرد. در سال ۲۰۱۹، اقتصاد آمریکا از نظر GDP مبتنی بر PPP (تولید ناخالص داخلی، قیمت‌های فعلی‌، برابری قدرت خرید، دلارهای بین المللی) برابر ۲۱٫۴۴ تریلیون دلار بود. این میزان برای چین به ۲۷٫۳۱ تریلیون دلار افزایش پیدا می‌کند. انتظار می‌رود فاصله بین دو کشور تا سال ۲۰۲۳ کاهش پیدا می‌کند که نشان‌دهنده پیشرفت چین از نظر GDP مبتنی بر PPP طی سال‌های آتی است.

سرمایه در اختیار آمریکا تا سال ۲۰۲۳ برابر ۲۴٫۸۸ تریلیون دلار تخمین زده می‌شود. این سرمایه برای چین به ۱۹٫۴۱ تریلیون دلار افزایش پیدا می‌کند. این موضوع از رشد چین و کمتر شدن فاصله بین دو رتبه اول و دوم بزرگترین اقتصادهای جهان خبر می‌دهد. اگر روال همینطور ادامه پیدا کند، طی چند ده سال آینده چین بزرگترین اقتصاد دنیا خواهد شد.

۲- چین

با در نظر گرفتن GDP، سرمایه چین برابر ۱۴٫۱۴ تریلیون دلار و با در نظر گرفتن PPP، سرمایه آن برابر ۲۷٫۳۱ تریلیون دلار است. طی چند دهه اخیر اقتصاد چین به شکلی نمایی پیشرفت کرده و جایگاه خود را به عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا، با فاصله‌ای نزدیک به آمریکا، تثبیت کرده است. به عبارتی اگرچه چین سال‌ها است به عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا شناخته می‌شود، اما تا چند دهه قبل، فاصله بسیار بیشتری با آمریکا داشت. امروز چین تبدیل به قطب صادرات و قلب ساخت و ساز دنیا شده است؛ از چین با عنوان کارخانه جهان یاد می‌کنند!

در سال ۱۹۸۰، چین در فهرست بزرگترین اقتصادهای جهان در رتبه هفتم قرار داشت. در آن زمان GDP کشور برابر ۳۰۵ میلیارد دلار بود. این میزان را باید با تولید ناخالص ملی ۲٫۸۶ تریلیون دلاری آمریکا در همان سال مقایسه کرد. طی ۴۰ سال، چین خود را به رده دوم بزرگترین اقتصادهای جهان رساند. انتظار می‌رود تا ۳ سال آینده فاصله‌ این کشور با ابرقدرت کاهش پیدا کرده و طی چند دهه آتی جای آن را بگیرد.

از سال ۱۹۸۰ و بعد از تغییر سیاست‌های کلی چین برای باز کردن مرزهای اقتصادی خود، سال به سال ۱۰ درصد رشد را در اقتصاد خود تجربه کرد. اگرچه طی سال‌های اخیر این میزان به کمتر از ۱۰ درصد رسیده، اما رشد اقتصاد همه کشورها با کاهش رو به رو شده است. در واقع کاهش سرعت رشد چین از همه کشورها کمتر بوده است، به همین دلیل توانست فاصله‌اش با آمریکا را کمتر کند.

۳- ژاپن

با در نظر گرفتن GDP سرمایه ژاپن برابر ۵٫۱۵ تریلیون دلار و با در نظر گرفتن PPP سرمایه آن برابر ۵٫۷۵ تریلیون دلار است. ژاپن اکنون به عنوان سومین قدرت اقتصادی بزرگ دنیا شناخته می‌شود. این موضوع با در نظر گرفتن جغرافیای ژاپن بسیار عجیب است؛ تنها نعمت طبیعی و خدادادی در این کشور زلزله‌های مهیب و بسیار وحشتناک است! شاید اگر مردم ژاپن در کشور پرنعمتی همچون ایران زندگی می‌کردند، در صدر جدول بزرگترین اقتصادهای جهان با اختلافی بسیار زیاد از بقیه یکه‌تازی می‌کردند!

در سال ۲۰۰۸ بحران اقتصادی جهانی به شدت گریبانگیر ژاپن شد و از آن زمان تا امروز، کشور همچنان درگیر آن است. به همین دلیل نتوانسته آن طور که باید فاصله‌اش با چین را کاهش بدهد. بحران اقتصادی با تقاضای داخلی ضعیف و بدهی عظیم عمومی همراه شد. درست در زمانی که ژاپن فرآیند ریکاوری اساسی از بحران اقتصاد را آغاز کرده بود، یکی از شدیدترین زلزله تاریخ این کشور به وقوع پیوست و اقتصاد آن را تحت تاثیر قرار داد. اکنون رشد اقتصادی ژاپن را باید خاموش دانست، به طوری که نه پیشرفت داشته و نه پسرفتی را تجربه می‌کند.

۴- آلمان

با در نظر گرفتن GDP سرمایه آلمان برابر ۳٫۸۶ تریلیون دلار و با در نظر گرفتن PPP سرمایه آن برابر ۴٫۴۴ تریلیون دلار است. از آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد و در واقع قطب اقتصادی اروپا یاد می‌کنند. در فهرست بزرگترین اقتصادهای جهان رتبه چهارم در اختیار این کشور قرار دارد. بد نیست بدانید در سال ۱۹۸۰، آلمان سومین اقتصاد بزرگ دنیا بود.

بیشتر اقتصاد این کشور متکی به صادرات کالا است. البته میزان صادرات این کالاها در پی بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ کاهش پیدا کرد و آلمان نیز از این اتفاق بی‌نصیب نماند. در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ اقتصاد آلمان به ترتیب ۲٫۲ و ۲٫۵ درصد پیشرفت به خود دید. متاسفانه این مقدار طی دو سال اخیر به ۱٫۵ و سپس ۰٫۵ درصد کاهش پیدا کرد. به عبارتی اقتصاد آلمان به عنوان یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان هنوز در حال پیشرفت است، اما طی دو سال اخیر، در مقایسه با چهار سال قبل، با سرعت کمتری رو به جلو حرکت می‌کند.

سایر بزرگترین اقتصادهای جهان

بقیه بزرگترین اقتصادهای جهان را در قالب یک فهرست معرفی می‌کنیم. با مراجعه به وب سایت صندوق بین‌المللی پول اطلاعات بیشتری درباره آن‌ها به دست خواهید آورد.

  • ۵- هند
  • ۶- انگلستان
  • ۷- فرانسه
  • ۸- ایتالیا
  • ۹- برزیل
  • ۱۰- کانادا
  • ۱۱- روسیه
  • ۱۲- کره جنوبی
  • ۱۳- اسپانیا
  • ۱۴- استرالیا
  • ۱۵- مکزیک
  • ۱۶- اندونزی
  • ۱۷- هلند
  • ۱۸- عربستان صعودی
  • ۱۹- ترکیه
  • ۲۰- سوئیس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *