شب یلدا
شب چله یا شب یلدا که بلندترین شب در تمام سال است ، علاوه بر ما ایرانیان ، توسط بسیاری از اقوام پارسی زبان نظیر مردم پاکستان ، افغان ها ، تاجیک ها ، مردمان اقلیم کردستان و ... گرامی داشته می شود .
در این شب از سال که مصادف با پایان فصل پاییز و آغاز فصل زمستان و تقریبا هم زمان با جشن کریسمس می باشد ، خانواده ها دور یکدیگر و معمولا در منزل بزرگان فامیل جمع شده و با تهیه انواع تنقلات و خوراک ها شب یلدا را جشن می گیرند .
تفاوت های کوچکی میان نحوه بزرگداشت شب چله در میان اقوام مختلف ، حتی در مناطق مختلف ایران دیده می شود ، اما از رایج ترین خوراکی هایی که در شب یلدا در هر خانه ای یافت می شود میتوان هندوانه ، انار ، آجیل شیرین و شکلات و شیرینی را نام برد .
شام مخصوص شب یلدا در بیشتر مناطق ایران سبزی پلو با ماهی است .
در برخی از استان ها نظیر استان خراسان شلغم پخته و لبو که از جمله خوراکی های محبوب زمستانی است ، در سفره شب چله جای دارند .
در قدیم در استان اصفهان رسم بوده تا در شب یلدا برف و شیره میل نمایند .
انواع دیگر میوه ها بجز انار و هندوانه ، نظیر مرکبات نیز در سفره شب یلدای بسیاری از اقوام ایرانی جای دارد .
در استان فارس برخی خانواده ها رنگینک و خرما را نیز به همراه دیگر تنقلات شب یلدا در سفره خود می گنجانند .
اقوام گیلانی در میان میوهای شب یلدا بسیار به هندوانه اهمیت می دهند و معتقدند اگر کسی در شب چله هندوانه میل کند ، در تابستان احساس عطش و تشنگی نخواهد کرد .
همچنین در بسیاری از مناطق ایران نظیر خراسان ، اصفهان ، آذربایجان ، قزوین و ... داماد هدایایی برای نامزد خود تهیه نموده و به همراه خانواده خود شب چله را در خانه عروس جشن می گیرد .
اگرچه عده بسیاری از ایرانیان در شب یلدا فال حافظ می گیرند ، اما این رسم در سال های پس از ورود اسلام به ایران در میان ایرانیان رواج یافته و قدمت آن نسبت به شب یلدا کمتر است .
اگرچه رسوم هموطنان مناطق مختلف ایران برای بزرگداشت شب یلدا با یکدیگر متفاوت است ، اما تمام ایرانیان یک عقیئده مشترک دارند و آن استفاده از حتی کوتاهترین لحظات زندگی برای شادی و بودن در کنار یکدیگر است .
اگر در شهر شما نیز آیین شب یلدا به شکلی متفاوت برگزار می گردد ، حتما در مورد آن برای ما بنویسید .