غار شاپور کازرون | هر آنچه قبل از رفتن لازم است بدانید

غار شاپور یکی از آثار تاریخی و باارزش ایران است که در شهرستان کازرون قرار دارد. در این مطلب به معرفی غار شاپور و هر آنچه قبل از رفتن به آن لازم است بدانید می پردازیم.

غار شاپور کازرون

شهرستان کازرون در استان فارس قرار دارد و یکی از مناطق باستانی مهم ایران است. بسیاری از گردشگران در هنگام بازدید از جاهای دیدنی شیراز به طرف این استان می روند. از جاذبه های گردشگری کازرون می توان به شهر تاریخی بیشاپور و مجسمه شاپور اول در غار شاپور اشاره کرد. غار شاپور در انتهای تنگ چوگان و در چهار کیلومتری شهر بیشاپور، شهرستان کازرون واقع شده و مهم ترین پایتخت ساسانیان است که در ارتفاع حدود ۸۰۰ متری از سطح زمین قرار دارد و دهانه این غار حدود ۳۰ متر می باشد. غار شاپور علاوه بر مناظر طبیعی و چشم نواز با دارا بودن مجسمه تاریخی شاپور جذابیتش دو چندان شده است و از دو جنبه تاریخی و طبیعی جایگاه ویژه ای دارد. برای دستیابی آسان به این غار ۲۳۰ پله در سنگ های کوه، از مسیر سخت و دامنه پرشیب تا ورودی غار ایجاد و سیمان کاری شده است. در این مطلب از مجله گردشگری بیسان گشت با غار شاپور بیشتر آشنا خواهیم شد پس همراه ما باشید.

 

تاریخچه غار شاپور

غار شاپور یکی از آثار مهم تاریخی کشور است که قدمت آن به دوره ی قبل از ساسانیان می رسد. دیدن این اثر شانسی است که به هیچ عنوان نباید از دست بدهید. غار شاپور در گذشته محل برگزاری مراسم و آیین مذهبی مردم بوده است. در ورودی این غار مجسمه بزرگی به قدمت ۱۷۰۰ سال قرار دارد که تصویر دومین پادشاه ساسانی یعنی شاپور یکم است که خودش دستور ساخت مجسمه اش درون این غار را داده و دلیل نامگذاری آن به غار شاپور نیز می باشد. در کنار غار شاپور دو غار دیگری وجود دارند که غار سمت چپ را به غار مادر و غار سمت راست را به غار مرمر می شناسند اما دهانه غار قدیمی شاپور از همه بزرگ تر است و یکی از مهم ترین مراکز فرهنگی و مذهبی جهان باستان نیز می باشد.

 

بخش های مختلف غار شاپور

 

 

غار شاپور بر روی دیواره کوهی زایش یافته که به صورت نیم دایره دشت تنگ چوگان را در بر گرفته است. این غار قسمت های مختلفی دارد که بهتر است قبل از کشف و تماشای آن ها اول امنیتشان را چک کنید. از بین بخش های مختلف غار شاپور سه تالار آن از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.

ورودی غار شاپور

دهانه ی این غار ۳۰ متر طول و ۱۵ متر ارتفاع دارد. در یک قسمت دهانه غار مجسمه باشکوه شاپور و در طرف دیگر آن کتیبه های سنگی دیده می شود.

تالارها و راهروهای غار شاپور

غار شاپور سه تالار بسیار مهم، چهار راهرو بزرگ و پنج راهرو کوچک دارد. از آنجایی که این غار بسیار پیچ در پیچ و در بعضی جاها لیز و ناهموار می باشد تا حالا کسی تمام گوشه کنار راهروها و تالارهایش را ندیده است.

ایوان های غار شاپور

بعد از بازسازی غار در سال ۱۳۳۶ ایوان هایی ساخته شد تا مردم راحت تر به سمت مجسمه شاپور بروند و از آن بازدید کنند. غار شاپور ۴ ایوان دارد که برای رفتن از ایوان اول به ایوان چهارم حدود ۲۲ پله را باید طی کنید. در ایوان چهارم مجسمه شاپور واقع شده است.

کتیبه های غار شاپور

در قسمت دهانه و ورودی غار دو کتیبه را مشاهده خواهید کرد که دلیل نصب آن ها ارتش بوده است. یکی از این کتیبه ها قدمت طولانی ای دارد و ترجمه کتیبه شاپور می باشد و کتیبه ی دیگر بعد از بازسازی سال ۱۳۳۶ نوشته شده که توضیح داستان مرمت مجسمه شاپور است.

محل ذبح قربانی در غار شاپور

در انتهای این غار یک گودال یا پرتگاه وجود دارد که با دست ساخته شده است. این بخش محل ذبح قربانی و مراسم های مذهبی مردم در گذشته بوده است. سقف این قسمت غار با ارتفاع ۴۰ متر از جاهای دیگر آن بلندتر می باشد.

حوضچه های آب غار شاپور

در آن زمان آبی که از سقف به کف غار می چکید در حوضچه های آبی جمع می شد و آب مورد نیاز ساکنان را تامین می کرد. ابعاد این حوضچه ها سه در چهار است و ۵ متر باهم فاصله دارند.

 

  مجسمه شاپور

هنگام ورود به غار تنها مجسمه ی باقی مانده از دوران ساسانی را مشاهده خواهید کرد. این مجسمه ۶ متری با قدمت ۱۷۰۰ ساله اش شاهکار پیکرتراشی ایران باستان است که در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ۱۵۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. مجسمه شاپور در ابتدا یک ستون استالاگمیتی بود که معمارها و مجسمه سازها روی این ستون تصویر شاپور اول را به دستور خودش هک کردند. در این تندیس شاپور با جامه ای ساده، موهای بلند، تاج کنگره دار، ظریف و لطیف با کمربندی که به دور کمرش بسته شده و شمشیر حمایل کرده، نشان داده شده است. دست راست این تندیس بر روی کمر و دست چپ آن روی شمشیر قرار داشت اما در حاضر این مجسمه شکل اولیه اش را ندارد و دو دست آن در طول زمان شکسته اند. باستان شناسان باور دارند که این مجسمه در حمله عرب ها به بخش هایی از فارس و توسط نصربن سیار واژگون شده است اما برخی معتقند که دلیل واژگونی این مجسمه زمین لرزه می باشد که در سال ۱۳۳۶ توسط ارتش ایران و بدون لحاظ کردن اصول باستان شناسی تعمیر و بازسازی شد. بر روی مجسمه شاپور مرمتی شتاب زده و سریع انجام شده و هیچ گونه عملیات حفاظت، اسحکام بخشی و مرمت اصولی روی این اثر انجام نشده است.

 

گنج در غار شاپور

کارشناسان و محققان باور داشتند که به دلیل برگزاری مراسم های مذهبی در گذشته ی غار شاپور و اینکه در زمان قدیم غارها محلی امن برای پنهان کردن اشیای گرانبها بودند، گنج و آثار ارزشمندی در دل این غار نهفته باشد اما هیچ گنجی درون غار نبود. احتمال می رود که در هنگام حمله عرب ها به غار، تمام گنجینه هایش توسط آن ها غارت شده باشد.

 

نکات بازدید از غار شاپور

  • از نوشتن یادگاری روی دیوارها و بخش های دیگر غار خودداری و از ریختن زباله در آن و طبیعت اطرافش پرهیز کنید.
  • آب، خوراکی و چراغ قوه همراه خود داشته باشید.
  • برای جلوگیری از گم شدن در داخل غار حتما از راهنماها کمک بگیرید.
  • از آنجایی که برای رسیدن به غار شاپور نیاز به پیاده روی دارید پوشیدن کفش های مناسب را فراموش نکنید و بدون آمادگی جسمانی راهی غار نشوید.
  • یادتان باشد که در غار امکاناتی نظیر رستوران و سرویس بهداشتی وجود ندارد.

 

زمان و هزینه بازدید از غار شاپور

در هر فصلی می توانید از غار شاپور دیدن کنید اما اواخر بهار و تابستان و اوایل پاییز زمان مناسب تری برای بازدید از غار می باشد زیرا اگر باران ببارد و هوا خیلی گرم باشد کوه پیمایی و پیاده روی سخت تر می شود. اگر می خواهید در خنکی و خلوتی از این غار دیدن کنید صبح قبل از ظهر به غار بروید تا از روشنایی روز هم بهره ببرید.

هزینه بازدید برای گردشگران ایرانی: ۲٫۵۰۰ تومان

هزینه بازدید برای گردشگران خارجی: ۱۵٫۰۰۰ تومان

ساعات بازدید در شش ‌ماه اول سال: ۸:۰۰ الی ۲۰:۰۰

ساعات بازدید در شش‌ ماه دوم سال: ۸:۰۰ الی ۱۸:۰۰

روزهای تعطیلی: تاسوعا و عاشورای حسینی – شهادت امام علی (ع) –  شهادت امام جعفر صادق (ع) – رحلت پیامبر (ص) – رحلت امام خمینی (ره)

آدرس: استان فارس، ۳۰ کیلومتری شمال کازرون، ۴ کیلومتری تنگه چوگان

 

مسیر دسترسی به غار شاپور

فرودگاه شیراز نزدیک‌ ترین فرودگاه به کازرون است که فاصله آن با این شهر ۹۰ کیلو متر می باشد. اگر شما از تهران به کازرون می‌ روید، می‌توانید با خرید اینترنتی بلیط هواپیما سفری راحت به این شهر داشته باشید. همچنین از شیراز هم می‌توان با خودروهای سواری به روستای شاپور رسید. پس از روستای شاپور هم می ‌توان تا ۵۰۰ متر را با خودرو پیمود، اما از جایی که از خودرو پیاده می‌ شوید تا ورودی غار حدود دو و نیم کیلومتر راه سربالایی است که حدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت طول می‌ کشد تا به غار شاپور برسید. البته همانطور که گفتیم در دامنه این کوه ۲۳۰ پله ساخته شده است تا شما را از دامنه کوه به غار برساند.

 

اقامتگاه های نزدیک به غار شاپور

نزدیک ‌ترین اقامتگاه به غار شاپور اقامتگاه بوم گردی حجار می باشد که فاصله اش تا غار شاپور کمتر از ۵ کیلومتر است. اقامتگاه‌ های دیگری هم در اطراف شهر کازرون وجود دارند که حدود ۶ کیلومتر یا بیشتر با این غار فاصله دارند.

 

جاهای دیدنی نزدیک به غار شاپور

نزدیک ‌ترین جاذبه گردشگری به غار شاپور تنگ چوگان است که  ۵ کیلومتر تا این غار فاصله دارد و اگر با خودرو به آنجا بروید حدود ۶ دقیقه طول می کشد تا به آن برسید. پس از آن شهر تاریخی بیشاپور است که فاصله اش با غار شاپور ۹ کیلومتر می باشد و آثار باستانی زیادی در آن وجود دارد که می توانید از آن ها دیدن کنید. البته جاهای دیدنی دیگری هم در فاصله دورتر از این غار تاریخی وجود دارد که سر زدن به آن ها خالی از لطف نمی باشد.

 

 

بیسان گشت یک وبسایت گردشگری است که اطلاعات جامعی را از مکان های دیدنی در سراسر جهان در اختیار کاربران خود قرار می دهد. این پایگاه داده گردشگری قصد دارد اطلاعات مهمی در مورد سفر در اختیار کاربران خود قرار دهد تا به گردشگران بگوید با سفر زندگی شادتر و بهتری داشته باشند. پس توصیه می کنیم با سفر زندگی خود را شادتر کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *