تعداد مراکز خرید دبی به شدت در حال افزایش است!
تعداد مراکز خرید دبی روز به روز بیشتر میشود. دبی مرزهای پیشرفت را درنوردیده و امروز به عنوان شهری بیش از حد توسعه یافته از آن یاد میکنند، به طوری که مراکز تجاری، شرکتها، خانهها، هتلها و جادههای زیادی درونش ساخته شده است.
از زمان کاهش شدید قیمت نفت نزدیک به پنج سال میگذرد. با این حال مسئولان شهر دبی هنوز دست از سر این شهر کویری برنداشته و با وجود تکمیل بودن آن از هر نظر، همچنان دوست دارند دبی را بیشتر و بیشتر توسعه بدهند و پروژههای عمرانی بیشتر اجرا کنند!
دبی شهری مملو از آسمان خراشها و محل زندگی و تفریح ثروتمندان زیادی است. یکی از دلایل اصلی جذابیت تور دبی برای بیشتر افراد مخصوصا خانمها، مراکز خرید متعدد، شیک و بسیار مجهز قرار گرفته در سرتاسر شهر است. دولت دبی تمرکز خاصی روی ساخت مجتمعهای تجاری بزرگ و پیشرفته گذاشت، اما هرگز به موضوع بسیار مهمی توجه نکرد؛ ساخت بیشمار مغازه خالی واقعا چه فایدهای دارد؟ بیتوجهی به این نکته سبب شده مغازههای خالی بسیار زیادی را در مراکز تجاری متعددی از دبی شاهد باشیم.
تعداد مراکز خرید دبی بیدلیل نیز نبوده است. آنها فقط مخصوص خرید نبوده و امکانات به مراتب بیشتری را در خود جای دادهاند. به عنوان مثال باید به زمینهای بازی، رستورانها، سالنهای تئاتر و سینما، کافهها و بارهای ساخته شده درونشان اشاره کرد. کلینیکهای پزشکی، ایستگاههای شارژ خودروهای برقی و سرویسهای بسیار زیادی در مقایسه با مجتمعهای تجاری دیگر شهرهای دنیا ارائه میشوند. در برخی از مراکز خرید خاص که دارای سازهای با ارتفاع زیاد هستند، عرشهای برای تماشای شهر با فاصلهای زیاد از سطح زمین و همچنین آکواریومهایی غولپیکر قرار گرفتهاند.
تا پنج سال پیش قیمت نفت (به دلار) سه رقمی بود. دولت امارات همچون دیگر کشورهای عربی مالک معادن نفتی، در پی دستیابی به پول زیاد، ریخت و پاش زیادی کرد. با کاهش شدید قیمت نسبت به آن زمان، روال توسعه شهرهای مختلف امارات مخصوصا دبی تفاوتی نکرد و همچنان با سرعت بالا ادامه یافت. این موضوع سبب شد امروز شاهد آسیب رسیدن به شهر دبی باشیم؛ توسعه شهری و تجاری دبی به شدت از میزان درخواست پیشی گرفت.
فهرست مطالب
افزایش پیوسته تعداد مراکز خرید دبی
از سال 2014 قیمت انواع ملک در سرتاسر امارات متحده عربی نزدیک به 27 درصد کاهش پیدا کرده است. همچنین این کشور که تا مدت زمانی با نرخی بسیار بالا در حال رشد بود، اکنون به نرخ رشد سالیانه زیر 2 درصد رسیده است. تحت این شرایط دولت دبی همچنان به ساخت و ساز بیرویه ادامه میدهد. انتظار داریم طی دو سال آتی تعداد مراکز خرید دبی باز هم افزایش پیدا کند.
تا سالها پیش، افزایش تعداد مراکز خرید دبی تا حدی منطقی به نظر میرسید. ده سال پیش، تحلیلگران زیادی آینده دبی و تبدیل شدن آن به یکی از اولین مقاصد تفریحی برای توریستهای سراسر دنیا را تخمین زدند. به عقیده آنها، ایجاد مراکز تجاری و مجتمعهای خرید در این شهر سود فراوانی به همراه خواهد داشت، چرا که قرار است هر سال بیش از صدها میلیون نفر روانه دبی شوند.
حوالی سال 2013 قیمت هر بشکه نفت بیشتر از 100 دلار بود. در آن زمان دبی با سرعتی وحشتناک در حال پیشرفت بود و تحلیلگران از آینده اقتصادی پرشکوه آن صحبت میکنند. در همین سال دبی به عنوان میزبان 2020 World Expo به عنوان یکی از مهمترین و بزرگترین رویدادهای بین المللی انتخاب شد. در زمان انتخاب این شهر به عنوان میزبان، تصور میشد در سال 2020 میزان نرخ رشد سالیانه شهر دبی برابر 10 درصد باشد، اما اکنون میدانیم این نرخ کمتر از 2 درصد است.
هر مرکز خرید جدید ساخته شده در دبی خیلی سریع پر میشد. پیمانکاران و شرکتهای عمرانی تصور کردند این روال تا ابد ادامه پیدا کرده و مغازههای هر مجتمع تجاری در دبی، طی یک چشم بر هم زدن فروخته خواهد شد! به همین دلیل به ساخت و ساز بیرویه ادامه دادند. جالب است بدانید آنها همچنان دست بردار نبوده وهنوز پروژههای عمرانی جدید روز به روز در شهر دبی کلنگ میخورد.
بعد از سال 2014 قیمت نفت به شدت کاهش یافت. این موضوع را میتوان اصلیترین دلیل وجود تعداد زیادی پروژه عمرانی نیمه کاره در سرتاسر دبی و حتی دیگر شهرهای امارات دانست. بر اساس گفتههای یک مقام دولتی نه تنها تعداد مراکز خرید دبی به شکلی غیر قابل تصور افزایش یافته است، بلکه باید تا دو سال آینده همه پروژههای ساخت مسکن در این شهر را نیز متوقف کرد، وگرنه با یک فاجعه رو به رو خواهیم شد.
البته پیمانکاران نیز دلایلی برای ادامه کار خود بیان کردهاند. به عقیده تحلیلگران، پا پس کشیدن از پروژههای ساخت مجتمعهای تجاری به راحتی مجتمعهای مسکونی نیست، به همین دلیل با علم بر دشواری فروش مغازههای آنها، پیمانکاران تصمیم دارند پروژههای خود را به تکمیل برسانند؛ یک مرکز خرید یا باید به تکمیل برسد، یا هیچ گونه کاربردی نخواهد داشت. در برخی موارد، با توجه به نزدیک بودن به اتمام کار، عمل بهینهتر، تکمیل آن به جای نیمه کاره رها کردن است، حتی اگر از آینده نامشخص پروژه اطمینان داشته باشیم.
البته زیاد شدن تعداد مراکز خرید دبی به معنی تمام بودن کار اقتصاد این شهر نیست. مجتمعهای تجاری مهم شهر هنوز پرطرفدار بوده و سود زیادی به جیب سازندگان آنها، مغازهداران و دولت منتقل میکنند. به عنوان نمونه میتوان به دبی مال به عنوان یکی از بزرگترینها در دنیا اشاره کرد. میزان سوددهی آن برای سازنده مجتمع، در سال 2019 در مقایسه با سال قبل از آن نزدیک به 6 درصد افزایش پیدا کرد. پیمانکار دبی مال اعلام کرد برای برآورده کردن نیاز برندهای نیازمند شعبه در این مرکز خرید و همچنین برای برطرف کردن نیاز توریستها، وسعت بزرگترین مرکز خرید دبی را باز هم افزایش خواهد داد.
*وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید