حسینیه امینی ها ی قزوین،عمارت تاریخی خاندان امینی

یکی از جاذبه های دیدنی استان قزوین، حسینیه امینی ها ست. این عمارت زیبا در دوران قاجار ساخته شده است و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید....

یکی از جاذبه های دیدنی استان قزوین، حسینیه و خانه امینی ها ست. تالارهای زیبا، شیشه های رنگی، گچ بری های چشم نواز و سقف های مزین به نقاشی در این بنا، شما را به وجد خواهد آورد‌. این عمارت زیبا در دوران قاجار و برای حاج محمد رضا امینی ساخته شده است. حسینیه امینی ها در سال ۱۳۲۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. مراسم عزاداری ماه های محرم و صفر، همچنان در این حسینیه برگزار می شود. در این مقاله مجله ی گردشگری آژانس بیسان گشت مهر به معرفی حسینیه امینی های قزوین می پردازد.

درب ورودی حسینیه امینی ها

حسینی امینی ها کجاست؟

این حسینیه در خیابان مولوی ، بین دو خیابان حاج محمدی و محمد منتظری و در شهر قزوین قرار دارد. حسینیه امینی‌ها در محله مولوی قرار دارد و شما می توانید به راحتی با تاکسی و یا وسیله نقلیه شخصی به حسینیه بروید. همچنین ایستگاه اتوبوس واقع در خیابان منتظری نیز به حسینیه نزدیک است.

حیاط حسینیه


آشنایی با حسینیه امینی ها

حسینیه امینی ها در سال ۱۳۲۷ در آثار ملی ایران ثبت شده است. بعد از عبور از درب چوبی بنا و پایین رفتن از چند پله به حیاط سرسبز و باصفای حسینیه خواهید رسید. حوض بزرگی در این حیاط قرار دارد و جلوه خاصی به بنا می دهد. برای ورود باید کفش های خود را در بیاورید و بعد از گذر از راهرو، به تالارهای عمارت خواهید رسید‌. کارشناس مجموعه شما را به تالار اصلی هدایت خواهد کرد. گفته می‌شود مانع چوبی که در ابتدای درب ورودی قرار دارد بدین منظور است تا مهمانان به پایین نگاه کنند و بدین ترتیب، ناخودآگاه به اهالی خانه ادای احترام می شده است. ارسی های چوبی قدیمی، فرش های عتیقه، چلچراغ های مجلل از زیبایی های این مکان به شمار می آیند.

حیاط زیبای حسینیه


تاریخچه حسینیه امینی ها

در سال ۱۲۷۵ هجری قمری، چیزی در حدود 171 سال پیش، حاج محمد رضا امینی از ثروتمندان قزوین با مبلغ ۴۸,۰۰۰ تومان، این خانه اعیانی را درغرب رودخانه دیزج ساخت. در زمان پهلوی، با پرکردن رودخانه و بر روی رودخانه دیزج، خیابان مولوی ساخته شد. خانه امینی ها به قدری بزرگ بود که بخش زیادی از خیابان مولوی را در بر می‌گرفت،  اما امروزه بخش کوچکی از این خانه باقی مانده است. بخشی از این خانه در زمان ساخت وقف حسینیه شد، اما امروزه به طور کلی حسینیه  است. روایت شده است هنگامی که ناصرالدین شاه قصد بازدید از این خانه را داشته است، حاج امینی بسیار ناراحت می شود؛ چرا که چنانچه شاه این خانه را پسند می‌کرد، مجبور بود خانه را پیشکش دربار کند، به همین دلیل نذر می کند اگر خانه از دستش نرود آن را تبدیل به حسینیه خواهد کرد. ناصرالدین شاه از خانه بازدید می‌کند و بسیار از خانه تعریف می کند، اما کسی خانه را پیشکش نمی‌کند. وقتی شاه علت را جویا می شود، به او اطلاع می دهند که خانه وقف امام حسین شده است. از آن زمان تا به امروز خانه کاربری حسینیه را حفظ کرده است و در ماه های محرم و صفر مراسم عزاداری امام حسین در حسینیه امینی ها برگزار می‌شود و همچنین در ماه رمضان در این حسینیه، به مردم اطعام می دهند.

تالار حسینیه امینی ها


معماری حسینیه امینی ها

این عمارت در دو طبقه و دارای زیر زمین است. در گذشته، دور تا دور حیاط خانه در قسمت جنوبی، خانه خواهران و برادران حاج امینی قرار داشته است. حیاط حسینیه، تالارها و حیاط اندرونی از سایر بخش های این عمارت هستند. در کنار تالارها، شربت خانه، حیاط شربت خانه، اتاق حاج آقایی و همچنین چای پزخانه قرار گرفته بوده است. آشپزخانه ها و آب انبار نیز در حیاط اندرونی قرار گرفته بوده اند. اما درشکه خانه، بیرون از عمارت اصلی و در نزدیکی رودخانه بوده است. حمام نیز در قسمت غربی حیاط بیرونی واقع شده بود. در حال حاضر فقط چهار حیاط و دو عمارت اندرونی و بیرونی از این خانه مجلل باقی مانده است. گردشگران برای دیدن عمارت بیرونی به این خانه می آیند. جالب است بدانید که در این خانه، مانند برج های امروزی بخش شوتینگ مانندی وجود داشته که بارها را در پشت بام خالی کرده و توسط دریچه ای به سمت پایین هدایت می‌کرده اند.  طراحی این مسیر به گونه ای بوده که از آسیب به بار جلوگیری می شده است.

تزئینات حسینیه


قسمت های مختلف حسینیه امینی ها

حسینیه امینی ها، سه تالار دارد که به موازات یکدیگر و از شرق به غرب و میان دو حیاط شمالی و جنوبی قرار گرفته اند. تالار میانی بزرگ تر از دو تالار دیگر است و ابعاد آن هجده در پنج متر می باشد. ابعاد دو تالار دیگر ده در پنج متر  است و در انتهای هر یک از تالارها، دو اتاق کوچک قرار گرفته است. در هنگام مراسم روضه خوانی، ارسی های بین تالارها را باز می کرده اند تا این سه تالار یکی شود. زیرزمین، سردابه، شربت خانه و انبار در زیر تالارها قرار گرفته اند.


  1. تالار جنوبی:

     در دو طرف تالار جنوبی، اتاق هایی قرار گرفته است که خانم ها در مراسم عزاداری، از این اتاق ها استفاده  می کرده اند و مراسم را تماشا می کردنند. همچنین اتاق حاج آقایی، در این تالار وجود دارد. اتاقی که روضه خوان ها در این اتاق منتظر می‌مانند تا نوبت‌ اجرای آنها  فرابرسد و در این اتاق آماده می شوند. دو چلچراغ بزرگ و چهار سه شاخه دیوار کوب در تالار جنوبی قرار دارند. در یک سمت این تالار ارسی های 9 دهنه ای قرار گرفته که به سمت حیاط جنوبی باز می شوند و از سوی دیگر ارسی های پنج دری به سمت تالار اصلی باز می شوند. در بالای ارسی های پنج دری، ۶ دایره قرار گرفته است و هر دایره نمادی از یک ماه سال است. ۶ دایره دیگر نیز در بالای ارسی تالار شمالی قرار گرفته اند. جالب است بدانید که حسینیه امینی ها به گونه ای طراحی شده است که در هر ماه سال نور خورشید بر روی دایره مربوط به همان ماه می تابد.


  2. تالار شمالی:

    تالار شمالی مشابه تالار جنوبی ساخته شده است  و دارای همان تزئینات است. این تالار دقیقا هم اندازه تالار جنوبی می باشد.


  3. تالار میانی:

    زیباترین بخش حسینه امینی ها، تالار میانی است. چلچراغی زیبا به سقف آویزان است و اطراف آن نقاشی روی چوب انجام شده است.این چلچراغ قدیمی و مربوط به ۲۷۰ سال پیش است. رنگ غالب این چلچراغ آبی است و با طرح سقف هماهنگی چشم نوازی دارد. 


  4. زیرزمین:

    در زیر تالارهای حسینیه امینی ها، زیر زمین قرار گرفته است. در وسط زیرزمین یک حوض هشت ضلعی قرار دارد. پلان زیرزمین به شکل صلیب است. در قسمت غربی زیرزمین، آشپزخانه قرار گرفته است. غذا ها را با مجمع به تالارها می برده اند. در کنار آشپزخانه  آب انبار قرار دارد و در قسمت شمالی زیر زمین نیز انباری قرار گرفته است. این انبار به منظور نگهداری مواد غذایی و همچنین استراحت آشپز بوده است. در حال حاضر در زیرزمین به نمایشگاه عکسی از جاذبه های شهر قزوین تبدیل شده است.سرداب این خانه بسیار خنک است و محلی برای تهویه هوا و عبور گربه ها نیز طراحی شده است که نشانگر معماری  خاص این بنا است.


  5. شربت‌ خانه:

    شربت‌خانه و حیاط  مربوط به آن در دو طرف تالارها قرار دارند. در این مکان ، نوشیدنی های متنوع مانند چای، دوغ و شربت برای مراسم‌ مختلف تهیه می شده است. ظروف مورد نیاز حسینیه نیز در همین محل نگهداری می شده است. حیاطی بین شربت‌خانه و تالارها وجود دارد که به مرور به محل نگهداری مرغ و خروس و حیوانات دیگر تبدیل شده‌ است.


  6. چای‌ پز خانه:

    چا‌ی‌خانه در بخش شرقی تالار میانی، ساخته شده است. این جا محل نگهداری سماورها و مجمع‌ها  و تهیه چای بوده است.


  7. گوشواره:

    در تالارهای جنوبی و شمالی دو گوشواره وجود دارد که محل زنانه تالارها هستند. بانوان برای تماشای مراسم در این اتاق‌ها می‌نشستند و جدا از سایرین مراسم عزاداری را تماشا می کرده اند.

زیرزمین خانه امینی ها


تزئینات حسینیه امینی ها

ارسی های چوبی و شیشه‌های رنگی، شاهکارهای هنری این بنا به حساب می‌آید و سقف بسیار استادانه آینه‌کاری و نقاشی شده است که بسیار چشم نواز هستند. تالار میانی دارای طاقچه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مزین به آینه‌ کاری و گچ‌ بری است که توسط دو عدد پنج‌دری به تالار شمالی و جنوبی متصل می‌شود و در نیم‌ دایره بالای پنج‌ دری‌ها، نماد برج‌های دوازده‌ گانه نقش بسته است. سقف این تالار نیز سه بخش است که بخش میانی تزئینات گچ‌ بری و آینه‌ کاری دارد و دو بخش دیگربا نقاشی روی چوب تزیین شده اند. فرش‌های تالارها همگی دستباف، یک‌ دست و یک‌ تخته با طرح‌های اصیل و بسیار قدیمی هستند. آستان قدس رضوی پشتی‌ها و فرش‌های تالار مرکزی را به حسینیه امینی ها اهدا کرده است. همچنین ازاره‌های سنگی حیاط شمالی و جنوبی عمارت با تزیینات نقش‌برجسته آراسته شده اند.

ارسی های چوبی


نکات ضروری در بازدید از حسینیه امینی ها

    • ورود به حسینیه امینی ها نیازمند تهیه بلیط ورودی می باشد.
    • در داخل عمارت راهنما وجود دارد و می توانید از توضیحات کارشناسی آن ها بهره ببرید.
    • ساعت بازدید از ۹ الی ۱۳ و ۱۶ الی ۱۸ است. حسینیه امینی ها از ساعت ۱۳ تا ۱۶ تعطیل است و امکان بازدید در این ساعات وجود ندارد.
    • ساعات بازدید در روزهای عزاداری به دلیل برگزاری مراسم در حسینیه متفاوت است.
    • برای بازدید از بنا باید کفش های خود را در بیاورید.
    • جاذبه های نزدیک حسینیه امینی ها عبارتند از: مسجد جامع قزوین یا مسجد عتیق، موزه قزوین، آب‌ انبار سردار، حمام بلور، مقبره امامزاده حسین (ع) و امامزاده اسماعیل (ع)
    • در صورت بسته‌بودن در ورودی، می توانید زنگ بزنید.
ارسی های خانه امینی ها


سخن پایانی: 

جهت بازدید از حسینیه امینی های قزوین، تورهای گردشگری گوناگونی توسط آژانس بیسان گشت مهر تعریف شده اند. شما می توانید با خرید تور گروهی یک روزه قزوین گردی ازحسینیه امینی ها قزوین بازدید نمایید.

نوشته شده توسط : تیم تولید محتوا بیسان گشت


برچسب ها :

*حسینیه امینی ها ی قزوین،عمارت تاریخی خاندان امینی را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید :

۳ نفر به این صفحه امتیاز داده اند
۵ / ۴.۰۰
دیدگاه ها

    *وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت کنید یا و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید

    شما
    همین حالا
    ""

مطالب مرتبط

در حال یافتن .....

-----------------------
-----------------------
-----------------------
-----------------------
-----------------------
-----------------------
-----------------------
-----------------------
مقصد
شرکت هواپیمایی
تاریخ شروع تور
مدت اقامت
ورود با رمز ثابت
نام کاربری / شماره همراه / ایمیل
رمز عبور
ورود
رمز عبور را فراموش کرده اید؟

پیگیری رزرو تور

جستجو