آشنایی با مفهوم میراث فرهنگی
به هر آنچه که از گذشتگان و نیاکان و پدرا ما به ارث رسد را میراث می گویند آشنایی با مفهوم میراث فرهنگی ریشه در نظام دانایی و اندیشه تاریخی پس از عصر روشنفکری دارد .
تفسیر و بازنمود معاصر از گذشته را میراث می گویند . در حالت کلی میراث دارای وجه های مختلف و فراوانی می باشد که شامل اشیای تاریخی ، بناها ، چشم انداز ها و حتی داستان های مردمان گذشته می باشد . مانند اب ، خاک ، ملک ، خانه تا خلق و خوی و مظاهر فیزیکی و کالبدی و از طریق وراثت از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود . ساموئل اظهار می کند که میراث ، بازتاب ارزش های زیبایی شناختی حاکم و منعکس کننده ذائقه عمومی و ارزش های موقت جامعه است . در این زمینه آیکوموس در تعریف خود بر تنوع میراث و اهمیت هویت های محلی و بومی ، به ویژه در نیای امروز که به سرعت در حال جهانی شدن است ، تاکید کرده و میراث را اینگونه بیان می کند .:" میراث مفهومی وسیع دارد که شامل محیط فرهنگی و طبیعی است .میراث شامل مناظر ، مکان های تاریخی ، سایت ها و بناهای ساخته شده ، تنوعات سبک زندگی ، دانش اجتماعی ، تجربه زیسته ، عادات و مشی های فرهنگی گذشته و حال ، می شود . میراث فرایند های توسعه تاریخی را توصیف و ثبت می کند . این فرایند های توسعه تاریخی در حقیقت شکل دهنده ذرات و هستی هویت های محلی ، بومی و منطقه ای و ملی گوناگون اند و جز جدانشدنی زندگی مدرن بهدحساب می آیند . از این دیدگاه ، میراث مبنای پویا و ابزاری مفید برای رشد و تغییر است . میراث و حافظه جمعی هر مکان و یا هر جامعه ای ، تعویض ناشدنی است و پایه و اساس مهمی برای توسعه حال و آینده آن جامعه محسوب می شود ."
مطالب مرتبط : باغ های ایرانی ثبت شده در یونسکو را بیشتر بشناشید:
دسته بندی میراث :
میراث بنا شده مانند بناهای تاریخی ، یادمان ها ، معماری ها ، سایت های باستان شناختی .
میراث طبیعی مانند پارک های ملی ، چشم انداز ها ، سواحل یا غار ها .
میراث مذهبی مانند کلیساها ، کلیساهای جامع ، معابد ، مساجد ، کنیسه ها و مسیر ها و شهر های مذهبی زیارتی.
میراث صنعتی مانند معادن ، کارخانه ها و چشم انداز های صنعتی.
میراث ادبی مانند منازل و شهر های محل زندگی نویسندگان مشهور.
میراث هنری مانند چشم اندازها و محیط های الهام بخش هنرمندان .
میراث فرهنگی مانند جشنواره های سنتی ، رویداد ها ، رقص یا موسقی عامه.
میراث فرهنگی:
حال آن که هرچه را که از گذشتگان به ارث ببریم ریشه فرهنگی ندارد و تنها آن دسته میراثی را میراث فرهنگی می گوییم که ریشه فرهنی دارد و در دل آن ساختار و عوامل فرهنگی را داراست . این دسته از میراث همه از نشانه های زندگی انسان ها در طول زمان است که شامل مکان های مربوط به زندگی بشری ، بقای همه آنها ، ساختمان های متروکه و ملحقات فرهنگی آنهاست. در ماده 1 قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور میراث فرهنگی اینگونه بیان شده است :" میراث فرهنگی شامل آثار باقی مانده از گذشتگان است که نشانگر حرکت انسان در طول تاریخ است و با شناسایی آنها ، زمینه شناخت هویت و خط حرکت فرهنگی او میسر می شود و از این طریق زمینه عبرت برای انسان فراهم می گردد "
از نظر مهدی حجت ، شیئیت ، قدمت و پیام انسانی را می توان سه معیار اصلی میراث فرهنگی در نظر گرفت و ان را اینگونه تعریف کرد : " هر پدیده ای اعم از منقول و غیره منقول ، مادی و معنوی که قدمتی دارد ."
دسته بندی میراث فرهنگی :
آثار : که شامل آثار معماری ، مجسمه سازی یا نقاش ی در بناها ، عوامل و بناهایی که جنبه باستانی دارند ، کتیبه ها ، غارها و مجموعه عواملی که از نظر تاریخی ، هنری و علمی دارای ارزش منحصر به فرد جهانی هستند .
مجموعه ها : مجموعه ها شامل بناهای مجزا یا مجتمع که از نظر معماری منحصر به فررد می باشند ، موقعیت آنها در یک منظره طبیعی ، به لحاظ تاریخی ، هنری و علمی دارای ارزش منحصر به فرد جهانی است .
محوطه ها : محوظه ها شامل دست ساخت های انسان یا آثاری که تواما به وسیله و طبیعت ایجاد شده است و نیز در مناطق شامل محوطه های باستانی که به لحاظ تاریخی ، زیبایی شناختی و بوم شناختی دارای ارزش منحصر به فرد جهانی است .
آثار طبیعی : آثار طبیعی متشکل از ترکیبات فیزیکی و زیست شناسی یا مجموعه ای از این نوع ترکیبات که از نظر زیبایی شناختی یا علمی حائز اهمیت و ارزش منحصر به فرد جهانی هستند .
ترکیبات : که شامل ترکیبات زمین شناختی و جغرافیای طبیعی و مناطق کاملا مشخص که زیستگاه حیوانات و منطقه رشد گیاهانی است که در معرض انقراض هستند و از نظر علمی حفاظت از آنها واجد ارزش منحصر به فرد جهانی است .
محوطه های طبیعی : محوطه های طبیعی یا مناطقی که حدود انها مشخص شده است و به لحاظ علمی ، ضرورت حفاظت و یا زیبایی طبیعی دارای ارزش منحصر به فرد جهانی است .
در کل می توان میراث فرهنگی را آن دسته از مکان ها ، اشیا و موارد ناملموس در نظر گرفت که دارای ارزش های فرهنگی ، تاریخی ، زیبایی شناختی ، باستان شناختی ، علمی ، قوم شناختی برای افراد یا گروه ها است.
*وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید