معرفی خور دبی
خور دبی یک نهر آب شور میباشد که در شهر دبی واقع شده است. این پارک در پناهگاه حیات وحش راس الخور به پایان میرسد. بعضی از منابع میگویند که این نهر تا العین گسترش یافته بوده است و اینکه یونانیان باستان آن را رود زارا میخواندند. از نظر تاریخی، این نهر، شهر را به دو بخش اصلی تقسیم میکرده: دیره و برّ دبی. در کنار برّ دبی بود که اعضای قبیله بنی یاس در قرن 19ام ساکن شده و سلسله المکتوم را تاسیس نمودند. در اوایل قرن 20ام، این نهر، گرچه در آن زمان از حمل و نقل در مقیاس بزرگ ناتوان بود، ولی به عنوان یک بندر کوچک برای کشتیهایی که از هند یا جنوب آفریقا میآمدند به شمار میرفت. اگرچه به خاطر جریان کنونی مانع ورود کشتیها شد، این نهر به عنوان یک عنصر مهم در شکل گیری بخش تجاری دبی باقی ماند و تنها بندر یا لنگرگاه شهر شد. صنعت صید مروارید دبی، که بخش اصلی اقتصاد شهر را تشکیل میداد، اساسا بر مصارف آن در نهر، قبل از اختراع مروارید پرورشی در دهه 30 میلادی بنا شده بود.
ماهی گیری همچنین یک صنعت مهم در آن زمان به شمار میرفت و آن هم درامتداد نهر واقع شده است که آبهای گرم و کم عمق آن انواع مختلف حیات دریایی را حمایت کرده است. کشتیهای استفاده شده برای اهداف ماهی گیری هم کنار نهر ساخته شده است. اهمیت نهر به عنوان سایت فعالیتهای تجاری، توجیهی برای معرّفی بهبودها و دادن مجوّز برای ترانزیت کشتیهای بزرگ، در کنار تسهیل بارگیری و تخلیه بار بود. این کار باعث شد تا در سال 1955 برنامه ای برای توسعه نهر که شامل لایروبی مناطق کم عمق، ساخت موج شکنها و توسعه ساحل آن بود در نظر گرفته شود تا آنجا را تبدیل به یک اسکله مناسب برای بارگیری و تخیله بار محمولههای دریایی نماید. این نهر برای اوّلین بار در سال 1961 لایروبی شد تا به کشتیها اجازه دهد همیشه از طریق نهر گذر کنند. اینجا بار دیگر در دهههای 60 و 70 لایروبی گشت تا بتواند لنگرگاهی برای کشتیهای محلّی و ساحلی تا حدود 500 تُن باشد. لایروبی باعث ایجاد ترافیک کالایی مستمر، مثل توسعه صادرات مجدد شد و به دبی برتری خاصی نسبت به شارجه، که دیگر مرکز تجارت بزرگ منطقه در آن زمان بود، بخشید. پل المکتوم، اوّلین پلی که برّ دبی و دیره را به هم متّصل میکند در سال 1963 ساخته شد. گرچه اهمیت نهر به عنوان یک بندر با توسعه بندر جبل علی کاهش پیدا کرده بود، بندرهای کوچک تری مثل بندر سعید، به بقا در کنار نهر ادامه دادند و امکانات ترابری در بندر را برای تاجران منطقه و شبه قارّه فراهم نمودند.
از ساختمانهای قابل اشاره در کنار بخش دیره نهر میتوان برجهای دوقلو دیره، برج خور دبی، شرایتون خور دبی، بانک ملّی و اتاق بازرگانی را نام برد. در طرف دیگر پل المکتوم و در امتداد نهر، شما پارک خور دبی را خواهید یافت که یکی از بزرگترین و بهترین پارکهای این شهر به حساب میآید.
این نهر همچنین خانه باشگاه قایق رانی و گلف خور دبی است که از زمین گلف با 18 سوراخ، باشگاه، مناطق مسکونی و هتل پارک حیات شکیل شده است.
اوّلین ورودی نهر به داخل دبی در کنار کرنیش دیره و مناطق جنوبی الراس در کنار منطقه شندغه در دبی غربی بود. سپس به سمت جنوب شرقی و به طرف قسمت اصلی ادامه یافت، از بندر سعید و پارک خور دبی گذر کرد. پایان طبیعی نهر در پناهگاه حیات وحش راس الخور، در 14 کیلومتری منبع اصلی اش در خلیج فارس میباشد. شکل سنّتی حمل و نقل بین بخش شرقی و غربی دبی از طریق نهر به وسیله قایقهای مخصوصی به نام به نام ابراس(apas) صورت میگرفت که همچنان هم در دبی مشغول به فعالیت میباشند. بعلاوه، بخشهای شرقی و غربی به وسیله چهار پل(پل المکتوم، پل قرهود، پل بیزینس بی و پل معلّق) و یک تونل(تونل شندغه) به هم متّصل میشوند.
محلهای عبور
معابر فعلی، به ترتیب از شمال غربی به جنوب شرقی:
● پل شندغه
● پل المکتوم
● پل معلّق(موقّتی، قرار است در آینده با "لبخند دبی" تعویض شود.)
● پل قرهود
● پل بیزینس بی
معابر آینده/برنامه ریزی شده:
● لبخند دبی(قرار است جایگزین پل معلّق شود.)
● پل شیخ راشد بن سعید(قرار است به الجدّاف و بر دبی متّصل گردد.)
ساخت و سازها در دهه اوّل 2000
در سپاتمبر 2007، بخش اضافی 484 میلیون درهمی(132 میلیون دلاری) به پایان رسید که در حال حاضر فقط در جنوب هتل متروپولیتن در خیابان شیخ زائد پایان میپذیرد. بخش 2.2 کیلومتری نهایی قرار است تا از خیابان شیخ زائد در مسیر شمالی گذر کرده، پارک صفا را پشت سر گذاشته و سپس از جمیرا 2 رد شود. انتظار میرود این کانال راه خود را از پارک ساحلی جمیرا، جایی که به سواحل خلیج فارس میرسد، ادامه دهد. در فوریه 2009، گزار شد که آماده سازی مرحله پایانی گسترش و توسعه "در مراحل پایانی" خود به سر میبرد. این توسعه، بخشی از برنامه ساخت و ساز و گسترش بیزینس بی میباشد.
به علاوه، یک پروژه جدید شامل هفت جزیره که به تالابها شناخته میشوند قرار است در نهر دبی ساخته شود. بخش مرکزی این پروژه، برجهای دبی خواهند بود که بلند ترینشان 400 متر ارتفاع خواهد داشت، در حالیکه سایر برجها از 300 متر بلند تر خواهند بود. سه پل اضافی دیگر هم جزو برنامههای ساخت و ساز نهر است که شامل پل هفتم، پل شندغه و پل پنجم میباشد.
نظرات در مورد خور دبی
*وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید