چرا حالت پرواز گوشی باید داخل هواپیما فعال شود؟
حالت پرواز گوشی حین سوار شدن به هواپیما تا زمان به زمین نشستن مجدد آن باید فعال باشد. اما دلیل این اصرار چیست و چرا باید در هواپیما گوشی خود را در حالت پرواز بگذاریم؟
به طور حتم طی سفرهای هوایی خود، هشدار خاموش کردن گوشی هوشمند یا قرار دادن آن روز حالت پرواز، که پیش از بلند شدن هواپیما از زمین توسط خلبان اعلام میشود را شنیدهاید. اما آیا با خود فکر کردهاید روشن بودن گوشی موبایل چه مشکلی برای خلبان و سیستم هواپیما به وجود میآورد و چرا حالت پرواز گوشی را باید در زمان سوار شدن به هواپیما فعال کرد؟ چرا برقراری تماس تلفنی با دیگران از داخل هواپیما قدغن شده است؟
حالت پرواز گوشی استفادههای بسیار زیادی دارد و اغلب ما آن را در زمانهایی به غیر از سوار شدن به هواپیما نیز فعالسازی میکنیم. با فعال کردن حالت پرواز گوشی سیستمهای ارتباطی آن همچون اتصال وای فای، بلوتوث و مخصوصا شبکه موبایل قطع میشوند. به این ترتیب اگر کاربری با شما تماس بگیرد، پیغام خاموش بودن دستگاه شما را دریافت خواهد کرد، در حالی که گوشی هوشمندتان روشن و قابل استفاده است. به عنوان نمونه اگر کاربری بخواهد به منظور خلاص شدن از شر تماس بقیه، واقعا مجبور به خاموش کردن گجت همراهش نباشد، باید حالت پرواز گوشی را فعالسازی کند. به این ترتیب دستگاه همچنان روشن بوده و تمامی اپلیکیشنها قابل استفاده هستند.
همچنین کاربران محتاط، برای جلوگیری از قرار دادن مغز خود در معرض امواج مضر گوشی های هوشمند، بعد از فعال کردن حالت پرواز گوشی آن را بالای سر خود قرار میدهند تا به این وسیله بتوانند همچنان دستگاه را روشن نگه داشته و از ساعت زنگدار آن استفاده کنند. اجبار اول برای خلاص شدن از شر تماسهای دیگران و دومی برای در امان بودن از امواج سیگنالهای شبکه موبایل است. اما اجبار فعال کردن حالت پرواز گوشی در زمان سوار شدن به هواپیما در چیست؟
مطلب پیشنهادی: آشنا شوید با بیماریهایی که قبل از سوار شدن به هواپیما نیاز به مجوز دارند
فعال کردن حالت پرواز گوشی در هواپیما و دلیل آن
عقیده بر این است که تماسهای تلفنی، قادرند روی ابزار و ادوات مسیریابی مثل سیستمهای جی پی اس تاثیر بگذارند و در کار آنها اختلال ایجاد کنند. این موضوع جان تمامی مسافران را در خطر قرار خواهد داد، به همین دلیل برخی خطوط هوایی، در ابتدای تمامی پروازهای خود تاکید شدیدی روی این موضوع دارند و فعالسازی حالت پرواز گوشی را چندین مرتبه به مسافران گوشزد میکنند. برخی خبلبانان درباره این موضوع سختگیری به خرج نداده و معتقدند موضوع ایجاد اختلال در کارکرد ابزارآلات مسیریابی توسط سیگنالهای مخابرانی هنوز به اثبات نرسیده و دلیلی محکم برای خطرناک بودن آنها برای سلامت پرواز وجود ندارد، اما همچنان نمیتوان از تاثیر گذاشتن سیگنالهای تلفن همراه روی تجهیزات مسیریابی چشمپوشی کرد.
نکته جالبتر اینجاست که عدم فعالسازی حالت پرواز گوشی و برقراری تماس داخل هواپیما علاوه بر سیستمهای مسیریابی شی پرنده، روی دکلهای مخابراتی نیز تاثیر میگذارد. این موضوع کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا (FCC) را به وضع قوانینی درباره نیاز به فعال کردن حالت ایرپلن گوشی های موبایل مسافران در زمان سوار شدن به هواپیما وا داشته است. کمیسیون ارتباطات فدرال دلیل وضع این قوانین را جلوگیری از تداخل رادیویی روی شبکههای تلفنی قرار گرفته بر سطح زمین عنوان کرده است. طبق اعلام اف سی سی در صورت برقراری تماس تلفنی با گوشی موبایل حین قرارگیری در ارتفاع های زیاد از سطح زمین، از چند دکل مخابراتی روی سطح زمین سرویس دریافت خواهید کرد. این اتفاق، در سرویسدهی تمامی این دکلها اخلال ایجاد میکند.
مطلب پیشنهادی: با بایدها و نبایدهای فرهنگ شوار شدن هواپیما آشنا هستید؟
به عبارتی تاکید بر جلوگیری از اثر منفی روی دکلهای مخابراتی بیشتر از جلوگیری از تاثیر سیگنالهای شبکههای موبایل روی سیستمهای مسیریابی هواپیما است. در نتیجه شرکتهای هواپیمایی که پروازهای گران قیمتی دارند، داخل هواپیماهای خود تجهیزات مخصوصی نصب کردهاند تا امکان برقراری تماس، ارسال پیام کوتاه و اتصال به اینترنت حین قرارگیری بر فراز ابرها برای مسافران فراهم شود.
*وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید