آبراهه والنس استانبول
ستاره نامعلوم
Istanbul Valens Aqueduct
امتیاز 679 نفر 7 از 10
ستاره نامعلوم
امتیاز 679 نفر 7 از 10
آبراهه والنس استانبول (Istanbul Valens Aqueduct) قدمتی دیرینه داشته و در شهر قسطنطنیه امپراطوری روم شرقی (بیزانس)، به عنوان یک سیستم آبرسانی مورد استفاده قرار میگرفت. آبراهه والنس استانبول امروز یکی از مکانهای دیدنی و گردشگری شهر است.
هزاران سال پیش، آبراهه والنس اصلیترین مجرای سیستم تامین آب برای مردمان ساکن قسطنطنیه (استانبول کنونی) تلقی میشد. امپراطور والنس در قرن چهارم دستور ساخت آبراهه والنس استانبول کنونی را صادر کرد. این آبراهه نه تنها طی 1000 سال دوران پادشاهی بیزانس، بلکه طی دوران امپراطوری عثمانی نیز کاربرد داشت. در حال حاضر از آن به عنوان یکی از تاریخیترین مکانهای دیدنی یاد کرده و عکاسان و گردشگران زیادی طی تور استانبول از آن بازدید میکنند.
واضحترین بخش پل آبراهه بین تپههای متعلق به دانشگاه استانبول و مسجد فاتح کشیده شده است. طول این قسمت از آبراهه والنس استانبول 920 است که از طول اصلی چیزی حدود 50 متر کمتر تلقی میشود. به عبارتی در ابتدا، طول آن برابر 970 متر بود و نزدیک به 30 متر ارتفاع داشت.
طاقهای 1 تا 40 و 46 تا 51 آبراهه والنس استانبول به زمان امپراطوری والنس در قرن چهارم برمیگردند. طاق 41 تا 45 در زمان پادشاه عثمانی، مصطفی دوم، در قرن هفدهم ساخته شدند. ساخت طاقهای 52 الی 56 در قرن شانزدهم و در زمان پادشاهی سلیمان یکم رخ داد.
فرمان ساخت یک سیستم تامین آب برای شهر قسطنطنیه، برای نخستین مرتبه در زمان پادشاهی هیدریان بین سالهای 117 تا 138 میلادی صادر شد. در زمان پادشاهی کنتستانتین کبیر طی نخستین دهههای قرن چهارم، نیاز به گسترش نخستین سیستم آبرسانی تعبیه شده به خوبی احساس شد. دلیل این امر، افزایش وسعت و جمعیت قسطنطنیه در نتیجه تلاشهای کنستانتین بزرگ بود.
آبراهه والنس استانبول که در آن زمانها از طریق دریای مرمره و دامنههای تپههای بین کوهستانی اطراف تغذیه میشد، یکی از نقاط انتهایی سیستم آبرسانی وسیع تازه توسعه یافته به شمار میرفت. توسعه این سیستمهای آبرسانی قسطنطنیه به حدی ادامه یافت که طول مجموع مسیرهای آن در نهایت به حدود 250 کیلومتر رسید. با بررسی سیستمهای مشابه در تمدنهای باستان متوجه میشویم آبراهه والنس استانبول طولانیترین سیستم تامین آب تاریخی محسوب میشود.
بعد از عبور آب از این مجراها و رسیدنش به شهر، در سه منبع بسیار بزرگ و صدها آب انبار کوچکتر ذخیره میشد. به عنوان یکی از این آب انبارهای قدیمی و شناخته شده که تماشای آن، هر بینندهای را انگشت به دهان نگه میدارد، باید به باسیلیکا سیسترن (آب انبار استانبول) اشاره کرد. مجموع ظرفیت مخازن روی هم رفته به بیش از یک میلیون متر مکعب آب میرسید!
تاریخ تکمیل آبراهه والنس استانبول به طور دقیق مشخص نیست، اما گفته میشود پروژه در نیمه دوم قرن چهارم و در زمان امپراطوری والنس به بهرهبرداری رسیده است.
بعد از سقوط شهر قسطنطنیه به دست سلطان محمد فاتح، وی دستور داد تا کل سیستم تامین آب شهر را بازسازی کنند. در ادامه از این سیستم در بر دارنده آبراهه والنس استانبول به منظور تامین آب مورد نیاز کاخها و بناهای شاهنشاهی استفاده شد. طی زمان، پل و در کل بخشهایی از سیستم آبرسانی استانبول در دولت عثمانی، به دلایل مختلف همچون وقوع زلزله تخریب شده است، اما پادشاهان مختلف در پی بازسازی آن برآمدند.
نظرات در مورد آبراهه والنس استانبول
*وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید